Oppilaitoksen opiskelijat:
Liikuntatutor-koulutus (3h)
Opiskelijat ovat keskeinen voimavara Liikkuva opiskelu -toimenpiteiden toteutuksessa. Liikuntatutor-koulutuksessa opiskelijat saavat tietoja ja taitoja toiminnan suunnitteluun, toteutukseen sekä toisten opiskelijoiden ja henkilökunnan aktivointiin.
Fyysisesti aktiivisempi opiskelupäivä (1h 15min-1,5h)
Tavoitteena on perehdyttää opiskelijat ja opettajat liikkuvamman opiskelupäivän merkityksestä ja hyödyistä oppimiseen, opintomenestykseen ja hyvinvointiin. Oppitunti on pääosin toiminnallinen ja nojautuu sisällöissään tutkittuun tietoon. Oppitunnilla käytetään myös teknologiaa opiskelupäivän aikaisen fyysisen aktiivisuuden mahdollistajana.
Oppitunnin sisällöt:
- Tutkimustulokset fyysisesti aktiivisen opiskelupäivän perustana
- Taukoliikunta, istumisen vähentäminen ja passiivisuuden purkaminen
- Toiminnallinen oppiminen
- Aktiivinen/aktivoiva oppimisympäristö
- Opiskelijoiden osallisuus ja omaehtoinen fyysinen aktiivisuus
Järkkää Sporttitapahtuma-koulutus (2-3h)
Koulutus on tarkoitettu nuorille, jotka ovat kiinnostuneita erilaisten liikunnallisten tapahtumien järjestämisestä. Koulutus antaa valmiuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Koulutuksessa valmistellaan oman tapahtuman järjestämistä ja laaditaan siihen tarvittavat suunnitelmat.
Tavoitteena on, että koulutuksen jälkeen nuoret voivat järjestää itse yhdessä aikuisen tukihenkilön (esimerkiksi opettajan) kanssa suunnitellun tapahtuman käytännössä.
Sumeneeko ajatus? - Liike freesaa! - toimintapäivä (kesto sovitaan oppilaitoskohtaisesti)
Sumeneeko ajatus? – Liike freesaa! -toimintapäivässä opiskelijat pääsevät kokeilemaan liikettä lisääviä tehtäviä ja samalla opiskelijoilta kerätään palautetta oppituntien liikunnallisesta tauottamisesta. Tapahtuman jälkeen oppilaitoksen henkilöstö saa koosteen oppilaiden antamista palautteista ja vinkkejä oppituntien sekä opiskelupäivän liikunnallistamisesta.
Oppilaitoksen henkilöstö
UUTTA! Sumeneeko ajatus? - Toiminnallisempi opiskelu freesaa! - työpajat
Liikunnan aluejärjestöt tukevat toisen asteen opettajia ja oppilaita kohti toiminnallisempaa opiskelua. Pelkkä istuminen ja luentomainen oppimistyyli eivät tue kehon, mielen, jaksa-misen eikä oppimiskyvyn hyvinvointia. Työpajat tarjoavat opettajille teoriaa toiminnallisemman opiskelun tueksi, käytännön vinkkejä aktiivisempiin oppitunteihin ja ideoita oppimisen tehostamiseen.
Työpajojen tavoitteena on motivoida opettajia ottamaan käyttöön helposti omaksuttavia toiminnallisia työtapoja ja antaa tietoa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vaikutuksesta oppimiseen. Työpajat integroivat opetussuunnitelman keskeisiä teemoja, kuten toiminnallisen oppimisen, hyvinvoinnin merki-tyksen oppimiselle, itsetuntemuksen ja tunnetaitojen kehittä-misen sekä stressinhallinnan ja keskittymisen parantamisen.
Työpajat antavat konkreettisia, tutkittuja työkaluja ja menetel-miä aktiivisempaan ja toiminnallisempaan opetukseen sekä tarjoavat syvällistä ymmärrystä siitä, miten kokonaisvaltainen hyvinvointi tukee oppimista.
Työpajat on jaettu kolmeen 45 minuutin kokonaisuuteen:
Työpaja 1: Hyvinvoinnin vaikutukset oppimiseen ja aivoihin
Hyvinvoinnin ja oppimisen yhteys
– milloin opimme parhaitenMiten liikunta edistää oppimista?
Toiminnallisia harjoitteita
Uni ja oppiminen
Työpaja 2: Keinoja stressin ja ahdistuksen hallintaan
Mitä stressi ja ahdistus ovat?
Keinoja rauhoittumiseen
Mindfulness -harjoitteita
Miten liikunta lievittää stressiä ja ahdistusta?
Työpaja 3: Keskittyminen
Mitä on keskittyminen ja miten sitä voidaan tukea?
Keskittymisen esteet ja ratkaisut
Keskittymisharjoituksia
Työpajojen sisällöt on kehittänyt ja suunnitellut Hannu Moilanen (kouluttaja, opettaja - tutkija, tietokirjailija FT) yhdessä Liikunnan aluejärjestöjen lasten -ja nuorten liikunnan asiantuntijoiden kanssa.
Sumeneeko ajatus_Toiminnallisempi Opiskelu Freesaa_ESITE.pdf311 KB
Uutta buugia Liikkuva opiskelu -toimintaan (2-3h)
Työpajassa hyödynnetään työkaluna nykytilan arviota. Sen avulla pääsemme kiinni, mitkä käytänteet ovat juurtuneet oppilaitoksenne toimintaan ja mitkä osa-alueet kaipaavat kehittämistä ja uusia ideoita.
Olemme uusineet aikaisemmissa koulutuksissamme olleet toiminnalliset työtavat ja taukoliikuntavinkit. Menetelmät ja vinkit ovat sellaisia, jotka opettaja pystyy ottamaan käyttöön ja muokkaamaan omaan työhönsä sopiviksi. Työpajassa käytämme myös teknologiaa liikkumisen lisäämisen mahdollistajana. Työpajassa syntyy hyvinvoinnin vuosikello.
Tauoilla energiaa opiskeluun (2h)
Tavoitteena on pohtia tauottamisen hyötyjä opiskelupäivän aikana sekä sen vaikutuksia oppimiseen, vireystilaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Koulutuksessa saa runsaasti vinkkejä ja ideoita fyysisesti aktiivisemman opiskelupäivän tiimoilta. Pääosin toiminnallisen koulutuksen voi toteuttaa etä- tai lähikoulutuksena.
Koulutuksen rakenne:
- Perustelua istumisen katkaisemiselle
- Istumisen katkaisemisen/tauottamisen vaikutukset oppimiseen ja vireystilaan
- Aktiivinen/aktivoiva oppimisympäristö
- Runsaasti ideoita, vinkkejä ja linkkejä käytännön toteutukseen
Sumeneeko ajatus? - Liike freesaa!
Tämä kehittämistoiminta on tarkoitettu lukioille henkilöstöineen. Tavoitteena on lisätä lukiolaisten opiskelupäivään liikunnallisia taukoja ja ylipäänsä opettaa tauottamista sekä liikuntamyönteistä toimintakulttuuria. Jaamme tukea ja käytännön liikuntamalleja toimintakulttuurin liikunnallistamiseen, henkilöstölle taitoa ja osaamista aktiivisen (liikunnallisen) ja viihtyisän opiskelupäivän toteuttamiseen sekä liikuntavälineitä valmiine liikkumisideoineen toiminnan käynnistämiseksi. Lukuvuoden aikana järjestetään 2-4 sparraustapaamista, valtakunnallinen verkostotapaaminen verkossa sekä kauden lopussa kiitostilaisuus henkilöstölle. Liikunnan aluejärjestöjen asiantuntijan tuki on saatavilla koko kauden ajan.
Toiminnan suunnittelun ja toteutuksen tuki
Liikunnan aluejärjestöt tukevat Liikkuva opiskelu -oppilaitoksia maksuttomalla sparrauksella. Sparraaja tukee esimerkiksi hakemusten työstössä, toiminnan käynnistämisessä sekä jakaa hyviä käytäntöjä ja malleja.
